BOJAN JOKANOVIĆ, TATU UMETNIKSviđa ti se? Javi ostalima!

BOJAN JOKANOVIĆ, TATU UMETNIK


Intervjuisao Milan B. Popović1. Šta po Vama predstavlja tetovaža?

Prije svega, svaka tetovaža bi trebalo da predstavlja nešto značajno i bitno. Tetovaža po mom mišljenju predstavlja lični i značajan motiv na ljudskom tijelu istetoviran na jedan poseban umjetnički način, jedinstven i unikatan.

2. Dolazi li se teško u današnje vreme do opreme za tetoviranje?

Mislim da ne, jer postoji dosta načina da se dođe do kvalitetne opreme. Međutim, takva oprema je obično dosta skupa, ali je kvalitetna. Ima dosta opreme koja je nekvalitetna, a ima identičan izgled kao i renomirane marke, kao što su: Čejen (Cheyenne), Stigma, Ekvilajzer (Equalizer), F. K. Irons i dr. Ovim putem želim da skrenem pažnju budućim tatu umjetnicima koji žele da kupe kvalitetnu opremu, da to urade u provjerenim radnjama tatu opreme.

3. Šta Vas je navelo na put tetovaže i koliko je on bio dalek?

S obzirom da sam završio Akademiju umjetnosti, smjer slikarstvo, mislim da je bilo logično da ću se ovim baviti, pošto u umjetnosti nekako ne vidim svoju budućnost i egzistenciju. Tetoviranje sam još kao dječak zavolio, i nadao sam se da ću jednog dana imati svoj Tatu studio. Svakako, nije bilo lako doći do cilja koji sam sebi postavio, ali trud se isplatio. Sada radim i tetoviram u svom studiju, od 2017. godine kada je i osnovan. Ime KASPA“ dao sam po nadimku mog pokojnog brata, jer je ostavio jak utisak na mene za citav život, iako je bio mlađi 4 godine.

4. Kada biste mogli da vratite vreme, da li biste tetovaže uradili na sebi?

Da, definitivno, jer mi mnogo znače i predstavljaju nesto neizbrisivo i značajno, što ne mogu da izbacim iz srca, a sada ni iz kože. Mislim da je upravo to ono što daje veliku vrijednost i ljepotu tetoviranom dijelu tijela.

5. Koliko je tetoviranje razvijeno u Vašem kraju?

Tetoviranje u opštini u kojoj radim dosta je nerazvijeno, tj, nije razvijeno u mjeri u kojoj bi trebalo da bude. Još uvek imamo taj neki negativan pogled na zapadne zemlje kad je u pitanju tetoviranje, pa ono tek odnedavno postaje zaštitni znak mlađe populacije, polako zaživljava i mislim da postaje jedan vid svakodnevnog života, nešto normalno“.

6. Kakve talente treba da poseduje osoba koja želi da se bavi tetoviranjem?

Mislim da svako ko je imalo zainteresovan može, uz veliku volju i trud, da u kratkom roku dođe do nekih osnovnih saznanja o tetoviranju. Svakako da za komplikovane i jedinstvene motive treba više vremena, znanja, vještine i, naravno, kvalitetne opreme.
Vjerujem da postoji dosta tatu početnika koji su počeli da tetoviraju, pa su odustali, ali u svemu je potrebna upornost i trud. Tetoviranje nije nešto što se nauči za dandva, u rekordnom roku, pogotovo ako nemate mentora i nekoga ko će da vas uputiti u osnove tetoviranja. Kao što sam rekao, potrebna je samo velika volja i trud za uspjehom.

7. Družite li se međusobno, imate li neka okupljanja?

Neke tatu majstore poznajem, neke pratim preko društvenih mreža. Također, mislim da bi trebalo više da se družimo i usavršavamo, kao i da bi trebalo postoji više solidarnosti prema početnicima u tatu svijetu.

8. Šta biste poručili ljudima koji žele da se tetoviraju?

Prije svega, da se tetoviraju u tatu studiju, a ne na nekim drugim, alternativnim mjestima, koja su neuslovna, nisu čista, jer je mogućnost od zaraznih bolesti ogromna. Treba da obrate veliku pažnja na higijenske uslove u tatu studiju u kojem žele da urade tatu, zatim, na rad samog tatu majstora, da pogledaju njegovu galeriju tetovaža i vide kvalitet samog rada. Možda da obrate pažnju na motiv koji rade, da im bude značajan, jedinstven, unikatan, kao što je i svaki čovjek.

9. Šta biste promenili na našoj regionalnoj tatu sceni?

Promjenio bih odnos tatu majstora kada su u pitanju početnici, jer mislim da nemamo dovoljno razumjevanja kada početnici stupaju u kontakt sa nama. Treba da im izađemo u susret i pomognemo im koliko god možemo, a ne da ih smatramo konkurencijom. Možda treba uvesti tatu konvencije jednom godišnje i to pretvoriti u tradiciju, kao što je slučaj sa zemljama oko nas.

10. Koji je Vaš omiljeni hard rok/hevi metal bend strani, a koji ex-Yu?

Hahahaha, jedno od omiljenih pitanja. Naravno, Linkin park, Bon Džovi, Gansi, Metalika, a od domaćih Crvena Jabuka, Bijelo Dugme...

Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku