Željka Basanović Marković: Zidni cvet šeboj



Sviđa ti se? Javi ostalima!



 Jednog lepog prolećnog dana, žena je prišla s leđa svom suprugu koji je posle obilnog ručka čitao novine zavaljen u beržeri i tresnula ga tučkom za meso u glavu. Onako iz sve snage. Knjiga je pala na pod, a suprug je oklembešene glave ostao prostrt u fotelji. Malo je krvi krenulo niz čelo, ali ga je savesna supruga brzo obrisala i odvukla u garažu preko unutrašnjih stepenica. Kada je pala noć zakopala ga je iza kuće u bašti i na tom mestu zasadila šeboj.

Kako je bilo vreme za sadnju nikom nije upalo u oči sa koliko topline i ljubavi je negovala to cveće. Uredno je nastavila da vodi život svog supruga kao da je on tu, a i bio je, samo nije disao.

Šeboj je za divno čudo baš napredovao i ubrzo se proširio i sve je delovalo ljubičasto baš kao modrica koju je zakopani suprug imao na glavi u trenutku kada je zakopan.

Žena je odgovarala na mejlove svog supruga redovno, držala njegove onlajn seminare prema skriptama koje je pronašla u njegovoj radnoj sobi, čak je i novac na njegov tekući račun uplaćivala kao mesečnu nadoknadu sama sebi. Meseci su prolazili i niko ništa nije posumnjao.

Sa komšilukom nisu bili preterano bliski, a i on je slabo izlazio, tako da sa te strane nije bilo teško sakriti. Mislila je da proda kuću, ali se nije mogla odvojiti od bašte šeboja koja je baš lepo napredovala. Jedino su je nervirali prolaznici koji su se sve više oduševljavali njenim cvećem i preko ograde zapitkivali čime ga đubri da tako buja.

Uskoro je i zaboravila šta se nalazilo ispod te plodne zemlje i ponosila se svojim botaničkim umećem za koje je počela da veruje da je vrhunsko.

Kada se navršila godina dođoše neki ljudi u odelima sa planom za gradnju i ponudiše joj pozamašnu svotu novca za otkup kuće i placa. Dugo je mislila šta joj valja činiti.

Kada je plan razradila u svojoj glavi konačno je pristala da proda, pod jednim uslovom.

******

Kašika bagera se tog jutra ustremila na šeboj, zarila se baš duboko u zemlju i sve je preneto u prikolicu kamiona koju su odvezli na novo odredište savesne botaničarke.

Bila je zadovoljna, jeste dala upola cene, ali je nisu zapitkivali o šeboju. Obe strane bile su potpuno zadovoljne.

Koske su prenete zajedno sa šebojem i počivale su u miru. Plan je osnova botanike, volela je da istakne kada bi je pitali polaznici njenog nadaleko čuvenog kursa hortikulture!

 

 

 




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku