Izdavačka kuća „Bedem“



Sviđa ti se? Javi ostalima!

 


Supružnici Mladen Milosavljević, pisac i etnolog, i Sanja Savić Milosavljević, dramaturg, nedavno su pokrenuli izdavačku kuću „Bedem“, sa ciljem da objavljuju kako svoje knjige, tako i slična ostvarenja svojih kolega.

Mladen Milosavljević, filmadžija i urednik portala „Omaja“, domaćoj publici najpre je poznat po svojim proznim radovima iz oblasti folklorne fantastike. Bavi se filmom (Naprata, 2013), istorijom i klasičnom književnošću.

Sanja Savić Milosavljević ima iza sebe nekoliko zbirki kratkih priča i romana, i zbirku drama. Bavi se animiranim filmom, eksperimentalnom dramom, piše tekstove i drame za decu, i scenario za TV seriju „Vreme zla“.

Kada se dva mlada stvaralačka uma spoje u privatnom i javnom životu, izrodi se izdavačka kuća „Bedem“ (https://bedem.rs/), koja je već ostavila svoj pečat na našem književnom nebu.

Prve objavljene knjige u novoosnovanoj izdavačkoj kući potpisuju njeni pokretači: Brda, Priče lopova poštenjačine (Sanja Savić Milosavljević) i Jezava, Olalije (Mladen Milosavljević), od kojih ću predstaviti dve:

 Priče lopova poštenjačine i Olalije vratile su me u detinjstvo prelepim crtežima kako same autorke, tako i crtežima Miodraga Bunijevca. Vuk za sofrom, miš i kuća od sira, patuljak i medvedić, samo su neki od prelepih crteža kojima je autorka obogatila svoju zbirku. Savršeno uklopljeni u radnju - suprotstavljanje belog i crnog „bloka“, koji predstavljaju realan svet i svet onostranog - crteži Bunijevca ocrtavaju i naglašavaju stihove Mladenove poeme.

Gotovo svaka Sanjina priča nalikuje jednoj minijaturnoj Alisi u Zemlji čuda. Svaka je (za)čudnija od prethodne, svaka je originalna, harmovska parodija života, svaka oslikava čudesan svet koji nećete naći ni u jednoj drugoj knjizi.

Tako je maestralno oživela kazaljke na satu, ledenice na odžaku, vešto satkala bajke o tome zašto su zmije tanke i kako je nastala poezija, i ispričala neobične, tople i potresne priče o čoveku koji je doživeo Kliničku smrt, Nepokidivoj niti i Divu uplakanih ruku

Da su svetovi koje je Sanja satkala više nego originalni, harmovski lucidno osmišljeni, govore i naslovi pojedinih priča: Prekid unutrašnjeg dijaloga dvoje čekača na semaforu, Biro za pomoć zabludjelim umjetnicima, Dva prijatelja igraju tenis lopticom straha

Pišući nove bajke, zapravo razlažući ih, stvarajući time originalna, neponovljiva dela u domaćoj književnosti, Sanja Savić Milosavljević bori se protiv apsurda sveta, gluposti i otuđenosti, bori se za toplu reč i razumevanje, dobrotu (Dobar čovjek) i ljubav (Moja planeta od prvog djeteta), slobodu duha (Čuda su čudna).

Stari Sloveni negovali su kult Sunca, u okviru kojeg su proslavljali dolazak proleća. Narodna verovanja su povezivala vreme poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica, od kojih se narod, između ostalog, štitio i paljenjem obrednih vatri - olalija.

Tokom praznika, koji se obeležavao pred početak božićnjeg i uskršnjeg posta, odnosno velikogospojinskog i petrovskog posta (Bele poklade), deca su preskakala vatru da sagore zlu sreću.

Baš kao i deca koja su se u našoj prošlosti ovim činom borila protiv strahova, tako se i junak Mladenove poeme bori protiv sopstvenih strahova, kroz dedinu priču o susretu sa onostranim.

Ne zna se šta je lepše zamišljeno odnosno ispričano/nacrtano: da li dečakovi problemi u školi i porodici, toplina bakinog i dekinog doma ili centralna, dekina, priča o susretu sa ponoćnim svatovima. Kroz vešto dedino pripovedanje, dečak uspeva da se izbori za svoje mesto u porodici, razredu i, naposletku, dobru ocenu.

Neobičan je i zanimljiv način Mladenovog pripovedanja – u stihovima, koji nas svojim arhaičnim izrazima (Promine samo prolaznik koji; Za nepun satak školarac stiže; Grubom šakom od petn’es’ cola) podsećaju na narodne pesme (Julska noć beše, vrućina strašna; Odjednom sva se zasvetle šuma; Pogledam, vidim, bogme poselo) i vraćaju u srećno vreme kada smo i sami kraj vatre u ognjištu, peći ili smederevcu, sedeli i slušali priče naših starih.

Magija pripovedanja neuništiva je, i to potvrđuju Mladenovi stihovi. Svako od nas želi i teži da mu se pripoveda, zato gledamo filmove, slušamo muziku, čitamo knjige. Zato idemo na promocije i predavanja, kako bismo iznova osetili onaj prastari duh koji nas je vekovima držao, i drži, prikovanim uz vatru.

Mladen i Sanja na istom su tragu, bore se zajedničkim snagama, drugačijim stilom (jedan stihom, drugi prozom) za priču i propovedanje (Pusti da pričam kad imam kome), da se ne zaboravi pisana, odnosno izrečena reč (Neka duh leti, kad ima čemu), da se obogati svačija duša, a time i domaća književnost (Možda je bašta detinja duša/posadiš slovo da nikne priča/košnica koja blagodat roji).

Magija slova, izrečenih ili napisanih, najveća je magija od svih. Kako Sanja i Mladen to vrlo dobro znaju i kako i sami imaju bogatu maštu koju su pretočili u originalna dela, tako ćemo im se iznova i iznova vraćati, tražeći nove, neobične slike i nove, uzbudljive avanture.

 

Tamara Lujak

 

 




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku