Milenko Radovanović, Neto, sine Bruto



Sviđa ti se? Javi ostalima!

 

   Da profesija ne čini čoveka onim što jeste potvrđuje primer pesnika i aforističara Milenka Radovanovića, koji je po profesiji – bravar-varilac. Oni koji su imali sreću da ga upoznaju kažu da je pesnik, umetnik, filozof. A upravo su takvi aforizmi koje piše – rimovani, filozofski, protkani umerenom dozom humora i satire.

Milenkov slučaj nije jedini u našoj, pa ni u stranoj književnosti. Time se upisao u red onih koji su svoju višestranost uspeli da ispolje na najbolje moguće načine. Pisati stihove težak je zadatak, to znaju svi koji skladaju pesme. Pisati aforizme nije ništa lakše. Ali, stvarati aforizme u stihu… Originalno je, neobično i beskrajno zabavno.

Koliko, videćete u aforizmima koji slede.

Zbirka „Neto, sine Bruto!“ koju Milenko potpisuje, objavljena je 2022. godine uz pomoć mnogih ljudi dobrog srca. Takva nam je topla priča potrebna u vreme korone, a ono što nam je još potrebnije jesu britke misli, sjajan humor i odmeren cinizam. Sve to možete naći međ stranicama ove knjige.

Da nešto dobro može da se rodi i u teškim i smutnim vremenima, naučio nas je Milenko odmerenim humorom, pronicljivim zapažanjima i izvrsnim doskočicama. Potrebna je i izvesna doza hrabrosti potpisati se iza aforizma, a našem autoru ona očigledno ne manjka.

Nadamo se samo da se Milenko Radovanović neće zaustaviti na ovom svom (neobičnom) ostvarenju, već da će nas za nekoliko godina počastiti sličnom, sjajnom aforističarskom poslasticom.

Tamara Lujak

 

 

Da velika rodbina ne bi bila ljuta

Sahrana se ponavljala nekoliko puta.

 ***

Sit sam namazanih.

 ***

Možda bi se đavo i oženio

da nema tako veliki izbor.

 ***

Svako jutro ustajem rano,

a nikako da mi svane.

 ***

I kad imaš i kad nemaš uvek je malo.

 ***

Neko gradi muzej

Neko malu šupu

Samo grobar pravi

Svima istu rupu.

 ***

Jajare ne stare.

 ***

Minimalac je javni.

A maksimalac?

 ***

Dotakao sam dno života.

I šta sad?!

 ***

Neko dobije na-nogice

A neko na rukice.

 ***

Ljubav u bedi brzo bledi.

 ***

U skupštini treba zabraniti farbanje i šminkanje

boje su mnogo providne.

 ***

Eto kako uspeva ekonomija siva

Ukrao sam mast, a svinja je živa.

 ***

Nije sve tako crno – još uvek pada beli sneg.

 ***

Valjda neće i ovi petsto godina…

 ***

I majmuni imaju gorile.

 ***

Rano sam ostao bez roditelja;

kasno bez tašte.

 ***

Sve su crnje senke prošlosti.

 


 

 




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku