BUKA SE DOBRIM VRAĆA – Noise Connection Festival 2 (Guvernanta, Beograd)



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Eksperimentalna i, suženije gledano, noise scena u Srbiji je skupina ljudi različitih generacija i umetničkog usmerenja koji stidljivo, ali odmereno preduzimaju korake u smislu svog predstavljanja i prodornosti – gotovo statistički proračunato, što je u potpunoj suprotnosti kreativnom (i kontrolisanom) haosu koji žive i dišu izvođači pomenutog antimuzičkog usmerenja.

Ipak, ono što povezuje tu scenu jesu DIY ("uradi-sam") pristup i međusobna saradnja, koja se najbolje očituje kada dođe do spontanog, festivalskog okupljanja, radi postizanja određenih ciljeva.

U beogradskom klubu Guvernanta Drinks&Decadence će se 15. aprila odviti nesvakidašnji događaj pod nazivom „Noise Connection Fest 2", gde  će se okupiti kritična masa muzičara i umetnika koji se kreću u okviru noise-a i drugih srodnih mikrožanrova. Povod je humanitarne prirode, kao poziv za pomoć mladoj umetnici Milici Lisici iz Kragujevca. Više detalja možete videti na sledećoj stranici: https://www.budihuman.rs/korisnik/1431/milica-lisica

Ulaz na događaj je donacija ili uplata SMS-a u pomenutu svrhu. Program počinje u 17 časova, dođite na vreme, jer vas čeka veliki broj izvođača iz svih krajeva Srbije! Jedinstvena prilika da vidite i čujete stariju i novu generaciju eksperimentalnih muzičara na jednom mestu.

 

Facebook događaj: https://www.facebook.com/events/688788213021773


~

Izvođači:

Antitalent je harsh noise projekt Miloša Pavlovića iz Brusa. U dva je benda (Pro-Past i Pičvajz), pripada redakciji Helly Cherry magazina, i vlasnik je nezavisne izdavačke kuće jesboligakurac records. Ovaj projekt izdao je mnogo albuma, splitova i kompilacija. Ovo će mu biti prvi nastup pred publikom.

Dan Brudar (Credo) predstaviće solo izvedbu audiovizualne kompozicije, sa donekle improvizovanim konceptom. Naziv je osvrt na lična uvjerenja koja uključuju autorov pečat i beskompromisan stav. Dan kroz godine autorskog rada istražuje različite medije kroz tehnologiju. Autor je jednog muzičkog studijskog albuma, filmova, te mnoštva radova iz oblasti grafičkog dizajna, sa multimedijalnim pristupom. Iza sebe ima jednu samostalnu i nekoliko kolektivnih izložbi, dok je kao muzičar nastupao s dosta drugih izvođača.

Eva je projekt Evgenije Tamnavac, samostalne umetnice iz Beograda koja se izražava kroz umetničke videe, performanse i muziku. Žanrovska oznaka koja najbolje opisuje njenu muziku je eksperimentalni dark ambient. Autorka je muzike za nastupe Marka Nektana i dobitnica muzičke nagrade za film Marija Aranđelovića „Srbija pleše buto, buto pleše Srbiju" na Festivalu zvuka i muzike, Makedonska 21.

Milan Ludajić (aka Exoterran) učio je violončelo u muzičkoj školi u Pančevu, no zbog nedostatka motivacije za učenjem tradicionalne klasične muzike ubrzo odustaje. Nakon školovanja, nastavio je sa sviranjem violončela u raznim bendovima i kućnim studijima, ali je ubrzo pronašao interes za bavljenje sintezom elektronske muzike. Njegovo je stvaralaštvo savršeni spoj savremene i klasične muzike, dok mu elektronski ambijent, svojstven njegovim gudačkim nastupima uživo, daje dašak elegancije.

Grotestant je projekt Ivana Marinkovića koji barata mnoštvom žanrova, uključujući ambient, drone, trip hop, industrial, itd. Grotestant će izvesti noise set koristeći prilagođene instrumente i priručne predmete.

Klarileon je projekat Đorđa Ćirkovića iz Kragujevca nastao 2006 godine. Njegov rad je našao svoje mesto u par predstava, kratkih filmova i reklama. Slušanjem raznovrsne muzike kroz godine svog života, njegov muzički pravac je postao širokog opsega... Njegove numere opisuje kao kratke trenutke koji oživljavaju uspomenu i ljubav prema samoj muzici. Pored komponovanja svira klarinet i frontmen je Prestige acoustic band-a kao vokalni solista. Još uvek ne zna zašto je opsednut kameleonom, ali ipak pronalazi sličnosti sa njim, tako da ako kameleon menja boje, što ne bi on menjao žanrove - što mu i ne pada teško.  Pored muzike se bavi i crtanjem od malena, za šta će biti prilike da se vidi uživo

Labud je projekt Stefana Duke iz Novog Sada, nastao 2022. Njegov zvuk varira od ekstremno oštrog noisea do dark ambenta. Iako je s projektom krenuo tek nedavno, iza sebe ima već četiri izdanja. Ovo će mu biti prvi nastup pred publikom.

Lomz je bend osnovan 2011. godine u Beogradu. Njegov naziv simbolizuje karakterističan noise zvuk koji dominira kroz svaku numeru. Bend čini jedinstveni član, Vukašin Stančević, začetnik projekta i kreator celokupnog materijala. Neguje eksperimentalni pristup stvaranju, koji uključuje razne kompjuterske programe, klavijature, iPod i ručno izrađenu gitaru nazvanu "Nojzara" – u suštini, sve što proizvodi zvuk. Snima i spotove kojima vizualno predstavlja svoje pjesme.

Nundata je harsh noise projekt Srđana Eftimovskog iz Beograda koji je nastao 2009. godine. Od tada je skupio veliki broj izdanja i nastupa po Srbiji i Europi. Neki ga poznaju po tzv. „shitnoise" projektu, Fecal Vomit, dvema manjim saradnjama, Bhagavad Dita i Vegan Fox, ali i po nastupima u Inex Filmsu.

Plik je death industrial/power noise duo iz Novog Sada, osnovan krajem 2022. godine. Čine ga Vivi (Hunger Artist) i Em Drakulić (UPM, Progon, idiedthisfebruary). Projekat je nastao zbog zajedničkih interesovanja članova za poeziju, vizuelnim umetnostima, kao i industrial/noise muzičku scenu. Cilj je mešavina konvencionalnih muzičkih struktura sa neprijatnim noise delovima, stvarajući zvuk koji je prijemčiv široj publici, ali previše bučan, atonalan da bi se smatrao ugodnim. Iza sebe imaju jedno EP izdanje, a trenutno rade na prvom albumu.

PonTon je ambijentalni soundscape duo, koji čine Igor Štanglicki i Marko Jevtić koji dosledno, duže od decenije, improvizacijom i eksperimentisanjem grade zvučnu mapu krajolika iz snova. Ovaj dijalog elektronike i gitare kreće se kroz maglu mističnih atmosfera i oštrih slojeva buke prema novootkrivenim vrhuncima koji pozivaju slušatelja na kontemplaciju i sanjarenje.

Nadahnuta drone metal izvođačima kao što su Sunn O))) i Earth, ocem elektronske/ambijentalne muzike, Evangelosom Papathanassiouom i mnogim drugim bendovima, projektima i granama umetnosti, muzika projekta Protoneurosys istražuje granice ljudskosti i čiste zvučne harmonije, kroz eksperimente, čudne zvukove i melodije. Vizuelna inspiracija projekta dolazi iz fanzina „Death to the World", utemeljenog u pravoslavnom hrišćanstvu, ali neguje i mistiku drugih tradicija/religija.

R e s t l e s s je muzički projekt koji postoji od 2013. godine. Započet je kao omaž soundtrackovima igrici Silent Hill, ali se izlaskom prvog albuma Digital Reincarnation (2017) pretvorio u projekat koji spaja filmsku muziku sa savremenim trip hopom i mračnom ambijentalnom i industrial muzikom. Tada ga kreator ovog projekta, Mihajlo Kitevski (aka Mysidanbit, pretvorio u razgranat projekat, gde svaki singl, odnosno EP, predstavlja drugačiji podžanr i koncept. Nekoliko godina kasnije, Mihajlo stvara različite zvučne pejzaže miksajući ih s droneom i noiseom u saradnji s Nemanjom Nikolićem (dosisletalis), Davorom Čihakom (Dangerous Beat) i Danielom Tikvickim (Protoneurosys).

Skalar je ambient/drone/noise/acid techno projekt Kragujevčanina Luke Stoisavljevića, samoukog multiinstrumentaliste, poznatijeg kao frontmena grunge/stoner/shoegaze benda Larska. Na festivali će premijerno predstaviti svoj projekat na kojem je radio zadnjih nekoliko godina, nakon usavršavanja na radionicama Paula Pignona, „Synthi 100", i producenta elektronske muzike, Jacquesa Aubergera. Trenutno se bavi istraživanjem i manipulacijom zvučnih tekstura pod utjecajem Richarda Anteza, inspiriran njegovim projektom „Continuum" i radionicom „Un paso al vacio". Lukin nastup koncipiran je uživo na groovebox ritam mašinama – polu-modularnom sintisajzerima i sempleru, u kombinaciji s raznim analognim efektima i filterima, kao i bas gitarom.

(Igor) Stranglizcky je multidisciplinarni umetnik, koji radi u poljima ručnog dizajna, digitalne grafike i zvučne umetnosti. Uvek je u potrazi za uzbudljivim zvučnim teksturama, stvarajući svoje zvučne pejzaže korišćenjem obrađenih terenskih snimaka, semplova objekata i raznih elektronskih instrumenata. Apstraktno pripovedanje pomoću zvučnog narativa čini svaki njegov performans jedinstvenim u zavisnosti od objekata koje koristi kao izvor zvuka, ali i prostora u kojem nastupa.

Tearpalm je muzički projekat Marka Dabetića, beogradskog pisca, istoričara umjetnosti i elektronskog muzičara, nastalo pod uticajem kraut/space rock zvuka kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih, ranog britanskog industriala i njujorškog gitarskog noisea 80-ih. Nastao je u Nišu 2007. godine kao studijski projekat jednog čovjeka. Tearpalm su remiksovali kolege (naročito, Margita je mrtva i Lezet), a i sam je radio brojne remikse i kolaboracije, kako studijski, tako i uživo. Na najnovijim snimcima projekat operira kao duo, s muzičarem, dizajnerom zvuka i producentom Dimitrijem Cvetkovićem (Plavo Tkivo) na synthovima, semplerima i efektima.

Traumator je eksperimentalni space/harsh noise projekt Aleksandra Jevremovića iz Kragujevca, nastao 2018. godine. Njegovi setovi su atmosferični, puni svakodnevnih zvukova iz prirode, pomešanih sa synthovima i distorzijom. Inspiraciju crpi iz eksperimenata s različitim žanrovima, kao i kosmičkim i elektronskim zvukovima. Zvučna paleta projekta menja se između svakog nastupa.

U Pičku Materinu je solo-projekat Ema Drakulića. Njegov set sastoji se od neugodne buke koju stvara korištenje račnuara i jeftinih instrumenata. On je takođe jedan od članova death industrial dvojca Plik, i takođe vokalista doom death metal benda Progon. Ovo će biti njegov prvi nastup pod ovim imenom.

WAAS (WeAreAllSlaves) je dark ambient/noise/improv projekt koji je osnovao Filip Stojiljković, sa sjedištem u Beogradu. Osnovan 2013., stvara zvukove koristeći igračke, instrumente, svakodnevne predmete i uglavnom svoj glas, koje manipulira slojevima zvuka. Njegovu glazbu najbolje je opisati kao kaotičnu, uznemirujuću i slamajuću za duh.

Zartzinfect (Žarko Obradović) je eksperimentalni muzičar, koji deluje kao „budući oblik inficiranja zvuka fluidima duše, koji ga prate u paralelni univerzum, gde nastavlja da stvara slobodne svetove bez rata, brišući tragove prošlih bitki šumskih stvorenja, i rušenja urođene ljubavi između prirode i ljudi u večnosti vremena!"

Zauvijek Hani jeste famozni čavoglavski/beogradski duo koji je pionir u struji na posoljenim morskim frekvencijama. Unutar tih frekvencija nalaze inspiraciju da svoju kreaciju izbace u vidu melodičnih radio buka i dubokih frekvencija gitara s poda. La Monte Young, Sunn O))) i Earth su glavni sastojci ove riblje čorbe.

UNT (Unholy Noise Trinity) novi je projekat troje ljudi koje je spojio noise žanr (Nundata, Traumator i Protoneurosys). Teško im je da opišu buku za koju ni sami ne znaju kako će zvučati, budući da nisu ni probali zajedno, osim pitanjem: „Šta se dobije kad se ukrste trauma, neuroza i „n-data" fajl? Pozivaju ljubitelje da dođu i otkriju, jer tvrde da će ovo biti premijera priče koja ih sigurno neće ostaviti ravnodušnima.





Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku