Kamena Kuća



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Ganter Iken, Bodljikava kućica
Perun Slepić prezire turbulentna zbivanja. Žudi za mirom u oluji razdora i ratova. "Stvoriću svoje mesto za opuštanje; oazu mira i spokoja", rešen je.

"Sve treba da bude jednostavno i otvoreno", planira Perun. Sredinu bašte posipa šljunkom koji grabuljama talasasto češlja. "Šareno cveće ne dolazi u obzir", izričit je. "Mahovina i puzavice održavaju se lako, sa linijama kao stvorenim za meditaciju i razmišljanje", rezonuje.

U centru je ogroman greben. "Veliki komad je gladak, jer to umiruje", zaključuje Perun. Detalji stvaraju utisak tajanstvenosti. Na neočekivanim mestima su lampe i zanimljivi ukrasi. "Deo kamenog puta je vijugav, jer takav je i život", zadovoljno tvrdi.

U memli ispod stene, Perun pronalazi očekivani spas. Hrani se nakon zalaska Sunca ili posle kiše. Lovi sitne životinje: puževe golaće, gliste i crviće. Odbacuje noge a dobija bakarnu boju i glatku krljušt.

Tmurno vreme Perun troši pod gromadom ili u visokoj travi. Tokom sunčanih i toplih dana, greje se na suncu. Familija Slepić s ponosom neguje podareni vrt iz snova i Peruna u njemu.

Jovan Jona Pavlović
"Kamena kuća" je publikovana u zborniku najboljih priča "U nizu" sa XIX konkursa izdavačke kuće Alma, 2020. godine. Do sada nije objavljivana na internet portalima.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku