Aleksandar Novaković: Srbi u američkom filmu (1925- 2023)



Sviđa ti se? Javi ostalima!


 

U knjizi Srbi u američkom filmu (1925- 2023) obrađeno je i spomenuto više desetina filmova i televizijskih serija stvorenih za skoro stotinu godina kinematografije u SAD. Srbi su kroz njih defilovali ne samo kao reditelji, scenaristi i glumci već – a to je ono što je u fokusu ove knjige – kao protagonisti koji su često uklapani u američke stereotipe o narodima Južne i Istočne Evrope. Neretko doživljavani kao deo „slovenskog mora“ koje je krajem 19. veka zapljusnulo Istočnu obalu SAD, Srbi su kroz brojna filmska i televizijska ostvarenja doživljavani kao siromašni, neobrazovani emigranti, fizički radnici, ratnici, policajci ali i poludemonska bića, da bi, s ratovima na teritoriji bivše SFRJ doživeli „transformaciju“ u demone. Ostaje da se vidi da li će doživeti još jednu transformaciju ili će ostati u demonskom limbu uz druge „dežurne negativce“ a zarad određenih dnevnopolitičkih potreba




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku