Aleksandra Novakovića: Stranci u srpskoj drami (1734-1990)



Sviđa ti se? Javi ostalima!

 


Prošle godine objavljena je teatrološka studija dramaturga, pisca i istoričara Aleksandra Novakovića – Stranci u srpskoj drami (1734-1990).

U ovom sažetom i tečnim jezikom ispripovedanom delu Novaković se bavi nacionalnim stereotipima koji su obeležili našu političku i društvenu istoriju. Od vremena našeg prvog dramskog pisca, Manuila Kozačinskog preko Sterije i Nušića pa do legendarnog Dušana Kovačevića, stranci se pojavljuju u našim pozorišnim komadima kao saveznici ili neprijatelji, a ponekad i kao egzotični narodi o kojima se slabo zna. Novaković, koji se u svojim prethodnim radovima bavio stereotipom Slovena u dramama engleskog govornog područja i Srbima kao junacima u američkom filmu, u ovoj vrednoj knjizi sagledava drugu stranu iste medalje. Ovo delo, s temom koja je retko obrađivana u našim pozorišnim istorijama, knjiga je koju preporučujemo ljubiteljima teatra i umetnosti.




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku