Najava ACT festivala



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Glazba je kreativan proces. No problem koji se javlja u današnjoj glazbenoj industriji je nemogućnost dijeljenja informacija i umjetničkih djela u okvirima copyright prava. Danas, kad glazbenici objavljuju svoja djela, samo priveligirana grupa individualaca ima mogućnost korištenja te glazbe na način kako oni sami žele. Umjetnici u okviru zatvorenih licenci ne mogu svoja djela dati drugima na slobodno korištenje niti koristiti djela ostalih autora u daljnjem radu što izrazito ograničava razvoj same kulturne produkcije.
Ideja SLOBODNE GLAZBE jednaka je ideji slobodnog softvera (free music movement – riječ free odnosi se na slobodu, ne na cijenu – sam pokret je slobodarski, grass-root ali high-tech sustav širenja glazbe: ideja je da kreiranje, kopiranje i distribucija glazbe mora biti neograničeno, jednako kao što je to disanje zraka ili sunčanje na ljetnom suncu). Slobodna glazba znači da svaki individualac ima slobodu kopiranja, distribucije i modificiranja glazbenih djela za osobnu, nekomarcijalnu upotrebu. Slobodna glazba ne znači da glazbenici ne mogu naplačivati izdanja, CD/DVD-e, itd.

Osim nekoliko projekata i kolektiva (npr. izdavačke kuće EgoBoo.bits, Monte Paradiso Netlabel) u Hrvatskoj je još uvijek otvoren vrlo veliki prostor za promociju slobodne glazbe i rad glazbenika u okviru otvorenih/slobodnih licenci. U tom pravcu definiran je i smjer razvoja festivala slobodne glazbe ACTFEST.

Dugoročni ciljevi festivala su povećati korištenje slobodnih licenci i slobodnog softvera među umjetnicima u Hrvatskoj, te povećati informiranost konzumenata umjetničkih djela o slobodnim licencama I umjetnicima koji svoja djela objavljuju pod slobodnim licencama.

Festival ACTFEST organizira Autonomni centar – ACT iz Čakovca.




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku

Blog Archive