Filmovi SLOBODNE ZONE u kruševačkoj Biblioteci za mladeSviđa ti se? Javi ostalima!

U okviru turneje filmskog festivala Slobodna zona i u saradnji sa Kulturno-prosvetnom zajednicom, Bibliotekom za mlade i AJDE festivalom, u Kruševcu će ove nedelje od 24. do 27.maja biti prikazani aktuelni filmovi svetske i domaće dokumentarne produkcije, sa specifičnom društveno-političkom težinom.

Sve projekcije odvijaće se u prostorijama Biblioteke za mlade, u prizemlju solitera u Dušanovoj ulici, prekoputa Pionirskog parka.

Po rečima selektora Rajka Petrovića, ovaj izbor filmova sa svih strana sveta predstavlja presek najboljeg u produkciji angažovanog filma u poslednjih godinu dana i većina njih obrađuje teme i probleme koji se lako mogu prepoznati i kod nas.

Ove godine na programu su filmovi Pismo ocu, našeg reditelja Srđana Keče, intimna priča autora o svom ocu, isprepletena sa ovdašnjim ratnim zbivanjima tokom devedesetih godina, zatim brazilski film Deponija, o ljudima koji žive, rade i stvaraju umetnička dela na najvećoj deponiji na svetu, švajcarski Rajski vrt, o imigrantima različitih nacionalnosti i vera i njihovoj kohabitaciji, i irski film Naftovod, koji govori o naporima meštana irskog gradića u borbi protiv velike kompanije, u slučaju kada država, umesto da zaštiti građane, staje na stranu kompanije.

“Kruševačka publika ima jedinstvenu priliku da pogleda četiri angažovana filma koja iako se bave različitim temama i dolaze sa različitih strana, prikazuju probleme koji se mogu prepoznati i u našoj okolini. Drago nam je što su organizatori Slobodne zone u okviru svoje turneje posetili naš grad i nadamo se da će se ova saradnja nastaviti. Želeli bismo da se zahvalimo Sonji Veljković iz Biblioteke Kruševac i Jamini Milić iz Kulturno-prosvetne zajednice na dobroj volji i uspešnoj saradnji koja sa obe ove institucije traje godinama. Zajedno ćemo se potruditi da Kruševljanima ovog leta u okviru promotivnih aktivnosti za Ajde fest, kao i za vreme samog festivala u drugoj nedelji avgusta, pružimo mnoštvo prilika da uživaju u najrazličitijim kulturnim sadržajima”, kažu iz PR tima Asocijacije mladih i Ajde festa.

Projekcije filmova sa Slobodne zone najavljuju ovogodišnji AJDE festival i predstavljaju jedinstvenu priliku da se besplatno pogledaju sveži filmski dokumentarci iz čitavog sveta.
Sve projekcije počinju u devet sati i ulaz je slobodan.

četvrtak, 21 sat, Biblioteka za mlade


Pismo ocu, r. Srđan Keča, Srbija, Velika Britanija

petak, 21 h, Biblioteka za mlade

Deponija, r. Lusi Voker, Brazil, Velika Britanija


subota, 21 h, Biblioteka za mlade


Naš rajski vrt, r. Mano Kalil, Švajcarska

nedelja, 21 h, Biblioteka za mlade


Naftovod, r. Risteard O’Domnejl, Irska


Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku