Filmsko-muzički međunarodni festival u Bačkom Petrovcu, Vojvodina: SOUND OF SCREEN



Sviđa ti se? Javi ostalima!

1. Filmsko-muzički međunarodni festival

Bački Petrovac, Vojvodina, Srbija, 26.8. – 30.8.2015.

INFORMACIJA ZA MEDIJE

 

Festival (sa skraćenim nazivom SOS FEST) će se prvi put održati u gradiću Bački Petrovac u Vojvodini, Srbija, koji se smatra kulturnim centrom Slovaka koji žive u Srbiji.

Radi se o jedinstvenoj akciji ovakvog karaktera u jugoistočnoj Evropi. Tokom svake od četiri festivalske večeri posetioci će imati priliku da pogledaju 3 ili 4 nema filma uz muzičku interpretaciju uvek drugačijom muzičkom formom.

Učešće na festivalu su potvrdili grupe i solisti iz svih zemalja bivše Jugoslavije, kao i grupe iz Češke, Slovenije i Mađarske. Izbor muzičkih grupa i filma je urađen na dobro promišljen način sa ciljem da nastane interesantna dramaturgija festivala. 

U okviru pratećeg programa održaće se radionice, seminari i diskusije. Festival će iskoristiti učešće umetnika iz svih zemalja bivše Jugoslavije i ponudiće otvorene diskusije sa umetnicima na temu razpada bivše Jugoslavije i suočavanja se sa ratom koji je bio u regionu pre 20 godina. Na festivalu će se održati i filmska radionica koju će voditi popularni češki glumac, scenarista i reditelj Boris Hibner. Učesnici radionice će pripremiti autorske kratke neme filmove koje će premijeru uz interpretaciju žive muzike imati na narednom festivalu.

Jednim od ciljeva festivala jeste ponuditi platformu za susret, diskusije, upoznavanje, preklapanje žanrova i „drugačijeg" putem nemog filma i muzike, jer nemi film i muzika u sebi nose emociju koje ne mora da bude prenesena nijednim jezikom.

Festival organizuje udruženje za kreativnu produkciju NEXT PICTURE iz Češke republike čiju filozofiju najbolje objašnjava rečenica Vaclava Havela: „Razumeti se međusobno, to ne znači prilagoditi se jedan drugome, već uzajamno razumeti svoj identitet".

U savremenom dobu kulturnih susreta, građenja novih zidova, u blizini vojnih konflikta u ime vere, ili svetonazora (pogleda na svet) festival pretenduje da bude ostrvo prirodne multikulturalnosti, osnovanom na poštovanju, toleranciji i prijateljstvu.




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku

Blog Archive