Akvaglife



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Akvaglife su vrsta petroglifa pronađene širom jugozapadne Amerike, u južnoj Juti, severnoj Arizoni, i Nevadi, u oblasti poznatoj pod nazivom Arizonska traka (dugačka nekih 3.220 km). Veruje se da su stare oko 2000 godina i da su ih stvorili Anasazi, autohtoni narod američkog kontinenta, preci Pueblo naroda. Otkrivene su krajem devedesetih godina XX veka i do sada je pronađeno nekih 370 akvaglifa.
Obično su dugačke 107 cm, a široke 61 cm. Brazde su duboke od 1,5 do 3 cm. Akvaglifu čini krug ili elipsa presečena pravom linijom. Linija obično s jedne strane prelazi liniju kruga u približnoj dužini prečnika kruga. Ponekad linija prelazi ivicu grebena ili stene na kojoj je. Akvaglifu čini i „tačka“ (jedna ili više njih), koja se nalazi u ili pored kruga. Sam krug može biti pojačan jednim dodatnim lukom ili je u pitanju dupla elipsa. Poznato je nekoliko varijanti akvaglifa.
Uobičajeni petroglifi nalaze se urezani u vertikalne stene kako bi time bili zaštićeni, makar delimično, od atmosferealija. Akvaglife su, međutim, urezane u horizontalne stene. Pojedini autori smatraju da akvaglife upućuju čoveka na izvor vode (izvor, džep ili prirodan bazen s vodom) u pustinjskim predelima. Pretpostavlja se da su akvaglife mogle da se na taj način slede duž celog pustinjskog predela Arizone. Pojedini autori akvaglife smatraju astronomskim oznakama, žrtvenim oltarima (iz kojih je krv žrtve curela niz stenu ili greben), astečkim oznakama koje su upućivale ka rudnicima ili skrivenom blagu, odnosno belezima koje su za sobom ostavili španski istraživači.


Prevela i priredila Tamara Lujak



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku

Blog Archive