Otvoreni poziv za učešće na kompilaciji - Dodirimi V.A.Sviđa ti se? Javi ostalima!

Otvoreni poziv za učešće na kompilaciji - DODIRIMI V.A. / Open Call To Music Makers - DODIRIMI V.A.

Autorski dvojac Lezet i Razrook pozivaju razne izvođače da učestvuju na kompilaciji pod nazivom DODIRIMI.

Poziv je upućen svim stvaraocima na polju muzike/zvuka, grupama ili individuama, bez obrzira na žanr (popularne, klasične muzike ili eksperimentalnog zvuka) da načine svoj prilog uslovljeno jedino time da osnovni motiv, tema ili dominantni momenat bude zasnovan na četiri tona - C, C#, D# i E

Zašto?

Godine 1973., Bernštajn započinje prvo od svojih predavanja pod naslovom "Unanswered question", ono koje se tiče fonologije muzike, prateći ideju o zajedničkom/univerzalnom poreklu, monogenezi muzike, i to uz analogiju sa monogenezom jezika, i kao prvi primer, povod koji ga je naveo da se ovom idejom bavi, on navodi kako je zapazio neku vrstu matrice, zajedničkog činioca koji se nalazi u nekoliko klasičnih, modernih, pa i izvornih muzičkih komada. To je bio skup od četiri tona - C, C#, D# i E.

Objašnjenje ove pojave, kao i sam odgovor na pitanje whiter music? na koje se naslov predavanja i odnosi, izostaje, ali to i nije bila namera, priča je poslužila svrsi ponovnog postavljanja, restrukturiranja pitanja - zašto, čemu, otkud muzika?

(prvo, kao i ostalih pet predavanja mogu se naći ovde https://youtu.be/8fHi36dvTdE?list=PLKiz0UZowP2V0mwtNv1lc1_zUSB2O65d7 )

Zašto? (drugi deo)

Dodirimi je projekat zamišljen kao vrsta pogleda unazad, povraćaj informacije, kao zbirka muzike/zvuka koja dolazi od onih stvaralaca koji rade sa određenom izvornosti, nekonvencionalno, koji bi, moguće i sami od sebe upotrebili ova četiri tona kao osnovu, a ovako, po pozivu i sa određenim opterećenjem koje nosi saznanje da se poigravaju sa nečim (nedokazano) univerzalnim, (verovatno) duboko ukorenjenim u smisao muzike, trebalo bi da načine komade koji nemaju nikakvih drugih uslovljavanja sem toga da se u njima koriste ta četiri tona. Od laičke muzičke spekulacije samom muzikom, do profesionalnog pristupa rešenju iako je povod (možda) bez pokrića za takvo nešto.

DODIRIMI - ime je dato prema notama solmizacije za četiri navedena tona.

Trake slati u waw formatu na: lezetlija@gmail.com
Rok za slanje je 15. novembar 2016.

Dodatni info na https://www.facebook.com/events/1608755006094276/Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku