Konkurs Black Box - Mikser Festivala i Fakulteta primenjenih umetnosti u BeograduSviđa ti se? Javi ostalima!


Mikser Festival i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu pozivaju autore da učestvuju na konkursu za umetničke radove koji će biti predstavljeni u okviru predstojećeg Mikser festivala, od 25. do 28. maja 2017, u silosima Žitomlina na donjem Dorćolu
Projekat “Black Box” nastao je 2015. godine u saradnji Mikser Festivala i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu kao platforma za podršku razvoja mladih  autora iz oblasti likovnih umetnosti i prezentacije njihovog stvaralaštva u najširoj javnosti. Uz aktuelnu temu, svake godine predstavlja se 100 autora odabranih na konkursu od strane stručnog žirija.
Cilj projekta je ukazivanje na problematiku koja opterećuje mlade stvaraoce u savremenom društvenom kontekstu, njihovo osnaživanje da se javno izraze i svojim vizijama doprinesu rešenju društvenih problema, te unapređenju života u zajednici.
Projekat ističe i značaj umetničkih instalacija u alternativnim gradskim prostorima, njihovu dostupnost širokoj publici, kao i povezanosti umetničke prakse sa ostalim sferama života - naukom, tehnologijama, ekonomijom i društvom. 
 
TEMA 2017: „PAD U BUDUĆNOST“
Black Box 2017 sondira vizije bliske budućnosti mlade  generacije umetnika, pod simptomatičnim naslovom „Pad u budućnost“. Stasavajući na razvalinama institucionalne kulture koja je, bez svežih ideja, planova i vizije, zaronila u potpunu hibernaciju, čitava jedna generacija našla se u bezizlaznom prostoru bez perspektiva, opasana zidovima nemogućnosti i ograničenjima za stvaralački rad. „Crna kutija“ je sinonim za skučenost, ali i šansa za akumuliranje energije neophodne za rušenje zidova. Šta nas čeka iza zidova, potpuna je nepoznanica. Da li sasvim izvesna provalija kojoj se prepuštamo slobodnim padom ili sutrašnjica dovoljno neizvesna da ostavlja šansu otvorenim scenarijima u čijim raspletima moramo uzeti daleko ambiciozniju ulogu od pukog posmatrača? Iza zida je svakako budućnost, kakva, saznaćemo na Mikser Festivalu. Black Box Konkurs poziva umetnike da anticipiraju stanje društva i događaje koji slede, definišući svoju poziciju u takvoj budućnosti. Dihotomija koju nosi ovogodišnji slogan: „Pad u budućnost“ odražava glavne ciljeve konkursa - otvaranje pitanja o odnosu mladih prema okolnostima na koje naizgled ne mogu da utiču, te provociranje proaktivnog stava koji je u stanju da pokrene promene.

PREDMET KONKURSA
Umetnici su pozvani da odgovore na temu konkursa kroz mikro-umetničke intervencije na veoma ograničenom zadatom prostoru crne kocke, i na osnovu anatomije ličnih, intimnih vizija doprinesu da se otvori šira tema o mogućim alternativnim scenarijima za kolektivni boljitak. Ne postoji ograničenje u odabiru umetničke tehnike, ali je poželjno da dostavljena rešenja budu premijerni koncepti.

ŽIRI
Marko Lađušić - Redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, Beograd
Melinda Kostelac – docent Prodekan, Akademija Primenjenih umjetnosti, Rijeka
Dejan Miljković – Redovni profesor,  Arhitektonski fakultet, Beograd

TEHNIČKI OPIS
Kolektivna postavka sastoji se od 100 crnih kutija od čvrstog materijala, veličine 60x60x60cm, koje su predmet individualnih intervencija umetnika i zajedno čine makro-instalaciju u industrijskom kompleksu Žitomlin, dostupnu masovnoj publici Mikser festivala. U zavisnosti od prirode rada, kutije će  biti postavljene na pokretne nosače, fiksirane na zidove ili razapete u prostoru. U dogovoru sa umetnicima, radovi će biti raspoređeni na definisanim pozicijama na otvorenom i u industrijskom prostoru silosa. Radovi mogu biti realizovani unutar kutije, ili tretirati kocku kao objekat sadržan u radu, uključujući i performance koji crnu kutiju ili više njih tretiraju kao elemente scene, sa  koncepcijski različito osmišljenim pristupima njihovom sadržaju (otvaranjem jedne stranice kutije, sagledavanjem kroz otvor, putem video i audio zapisa, itd.)

ROKOVI
Konkurs je otvoren do 30.aprila 2017. godine.
Rezultati konkursa biće objavljeni na web stranici www.mikser.rs 
U periodu od proglašenja rezultata do početka Mikser festivala izabrani autori će učestvovati na razvojnim radionicama u saradnji sa mentorima projekta “Black Box”.
Trajanje izložbe u okviru Mikser festivala: 25. - 28. maj, 2017. godine

PRIJAVLJIVANJE NA KONURS
Konkurs je otvoren za sve umetnike, bez obzira na status i formalno obrazovanje. Kandidati mogu biti pojedinci ili grupa autora. Svaki kandidat/grupa može dostaviti više radova kao posebne prijave. Prijave se vrše popunjavanjem elektronskog formulara dostupnog na adresi blackbox.mikser.rs koji će biti aktivan do 30. aprila 2017. godine u ponoć, uz dostavljanje opisa projekta, tehničkih karakteristika i vizuelnih/audio materijala, crteža, skica, itd. koje ilustruju rad. Prijavom na konkurs kandidati potvrđuju da su autori svih priloženih radova i/ili skica i da MIKSER ima pravo objavljivanja priloženih radova i/ili skica na svim komunikacionim kanalima. 

NAGRADA
Radovi odabrani na konkursu biće izloženi u okviru kolektivne izložbe “Black Box: Pad u budućnost” na Mikser festivalu 2017. godine, u period od 25. do 28. maja. Pored učešća u centralnoj umetničkoj izložbi Mikser Festivala 2017., nagrađeni autori imaće priliku i da svoj stvaralački opus predstave javnosti i kolegama, tokom razgovora u okviru Edu zone Mikser festivala.

GLAVNI KUSTOS IZLOŽBE
Marko Lađušić
 
SARADNICI NA PROJEKTU:
Marko Stanković
Irena Hadži-Đorđević
Ana Čarapina

VIŠE INFORMACIJA:
blackbox@mikser.rs
 
ORGANIZATORI
Mikser
www.mikser.rs
Fakultet Primenjenih Umetnosti
www.fpu.bg.ac.rsSviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku