Filmski festival "Slobodna zona" juna meseca i u JagodiniSviđa ti se? Javi ostalima!

Filmski festival Slobodna zona ovog proleća kreće na svoju 11. Turneju u preko 40 gradova i mesta širom Srbije! Osam najboljih filmova s 12. izdanja Slobodne zone održanog tokom novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, od sredine aprila do kraja juna imaće priliku da pogleda i publika u svim ostalim krajevima naše zemlje. Misija Turneje Slobodne zone jeste da decentralizacijom kulture najširoj publici u manjim gradovima i mestima u kojima bioskopi ne postoje godinama, a kulturna dešavanja su retkost, ponudi na uvid vrhunski festivalski filmski program. Turneja je jedina filmska manifestacija ovakvog karaktera u zemlji.


U Jagodini, besplatne projekcije će se održavati u amfiteatru Fakulteta pedagoških nauka, 12-15. juna.


Predvodnik ovogodišnjeg repertoara Turneje je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je film Neruda (12. jun, 18 č) Pabla Laraina u kom Gael Garsija Bernal igra ulogu policijskog inspektora koji progoni čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerudu. Drugi film, pobednik 66. filmskog festivala u Berlinu, italijanski dokumentarac Požar na moru (12. jun, 20 č) Đanfranka Rozija koji skida medijsko-senzacionalističku masku s najveće tragedije u savremenoj istoriji i otkriva ljudsku stranu aktuelnog problema migranata. Treći film koji će biti prikazan na Turneji Slobodne zone je najnoviji film legendarnog Vernera Hercoga o fenomenu internet, njegovom nesagledivom uticaju i posledicama - Čujte i počujte (13. jun, 18 č). Naročito dobar prijem beogradske publike na Slobodnoj zoni imao je film Beskrajna poezija (13. jun, 20 č), o mladosti kultnog filmskog autora Alehandra Hodorovskog, oslobađanju od roditeljskih stega, istraživanju života, i druženju s najpoznatijim čileanskim boemima. Za višestruko nagrađivani dokumentarac Pod suncem (14. jun, 18 č) Vitalija Manskog na festivalu se tražila karta više. Ovaj film nam otkriva životnu svakodnevicu diktatorske Severne Koreje, kao i ono što se krije iza nje. Dok otvaram oči (14. jun, 20 č) igrani je film o mladoj Fari koja živi u Tunisu i protiv volje svoje majke peva u društveno angažovanom bendu, voli život, žurke, otkriva ljubav i noćni život svoga grada. Ljubavnici i despot (15. jun, 18 č) uzbudljivi je dokumentarac o dvoje najvećih korejskih dramskih umetnika koje kidnapuje njihov najveći fan – diktator! Osmi film na Turneji biće romantična komedija o čoveku koji se pravi da ne ume da pliva da bi ga spasila žena koju voli, film Efekat vode (15. jun, 20 č).


Turneju Slobodne zone podržali su Francuski institut u Beogradu i Distributerska kuća Five stars.
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku