NA SLOVO, NA SLOVO, SSviđa ti se? Javi ostalima!

S kao sreda. I subota. Dan za očeve. Tako kažu. Tako i piše. U presudi. Sudskoj. Dugo S. Kao zvuk probušene gume ili plina koji curi iz boce. S kao seks. Sise. Sranje. S kao slike. Na starim slikama, sve više je onih koje godinama nisam ni čuo ni video. Neki su otišli preko, neki su u garsonjeri dva metra pod zemljom. Pitao sam na zadnjem ukopu grobara, zašto kopaju tako duboko. Da li se plaše da se pokojnik ne predomisli i izađe, i sanja li krstove pobodene u svežu zemlju? Otrčao je iza kapele i počeo da povraća. Od ribe, bio je post, ne od reči i straha kao ja.

Zavukli su mi se u zidove neki duhovi. Ne mogu da im objasnim, da već imam preveliku kolekciju crnih gavrana koji mi preleću preko glave, demona sa kojima igram barbut, besnih pasa koji se trude da ostanem u kondiciji. S kao surovo. Sirovo. Sedativi. Držim je za ruku. Teturam se kroz supermarket. Sam sebi smrdim. Isparavam. S kao staklo. Polomljeno. Pesnicom u kupatilu. S kao seronja. U staklu. Sa druge strane. Uvijena mi je ruka. Nevešto.

S kao strah. Samoća. Strategija. Loša. Sablasno. Sujeverno. Treba mi ciganka koja zna da gleda u karte i laže o ženi plave kose, drumski razbojnik da mi pocepa utrobu kao sitnina džep, kafanski muzičar koji plače sa mnom dok lomimo inventar, vetar koji nosi pomešan miris krvi, baruta i negovane kože. S kao samokontrola. Situacija. Sanatorijum. Samouk. Za propadanje. S kao seme. Crno ili belo. Nikada nisam naučio da ga jedem. Da ga razdvojim zubima na dva dela, uzmem iz sredine ono što valja, pljunem ostatak, i nastavim dalje. Kao i u životu.

S kao sline. Ili slinice, kako ih ona zove. Vadim papirnu maramicu, teram je da duva. Zatim vadim one skorele. Prstima. Gleda me kao da sam uradio bog zna kakvu stvar. Približavamo se kasi. Ispred nas troje, iza petoro. Okruženi licima gladnih tuđih krikova. Vuče me za ruku. „Tata, tata“ – filmski trenutak, tišina – „A šta je to centar za socijalni rad?“ – pita me tužnim glasom. Osećam tuđe poglede na sebi. Na glavi ošišanoj kec sa strane i trojka gore, leđima prevelikim za XL kinesku ludačku košulju. Uzimam kinder jaje i stavljam ga na traku. Možda se iz njega rodi nešto. Na slovo s. Srećno...

Vojislav Vukomanović
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku