Dve izložbe u galeriji FLU



Sviđa ti se? Javi ostalima!


        Običaj je da se stara godina isprati u velikom stilu. Neko to čini proslavom u novogodišnjoj noći, neko ti čini novom knjigom, neko – izložbom. Dana 29.12.2020. u 12 h, otvorena je, u Galeriji FLU, u Knez Mihailovoj ulici, izložba radova studenata generacije FLU i FPU školske 2019/20. godine.


 

Imali smo čast da budemo pozvani na izložbu i prisustvujemo njenom otvaranju. S obzirom da je korona još uvek na „snazi“ i da je broj posetioca ograničen, otvaranju nije prisustvovao veliki broj ljudi, ali onaj koji je došao, pokazao je zavidno interesovanje za ostvarenja mladih umetnica koje su se svojim radovima predstavile beogradskoj publici. U pitanju su Milica Đoković sa Fakulteta primenjenih umetnosti i Teodora Nikolić sa Fakulteta likovnih umetnosti, obe najbolje u svojoj klasi.


 

Milica Đoković diplomirala je na odseku za grafički dizajn 2020. godine. Fond „Miloš Ćirić“ na FPU nagradio ju je za najuspešniji rad iz oblasti grafičkih komunikacija. Dobitnica je stipendije „Dositeja“ Fonda za mlade talente Republike Srbije i stipendije Fondacije „Evro za znanje“. Njeni radovi iz oblasti dizajna plakata, prostorne grafike i vizuelnih komunikacija izlagani su u Srbiji, BiH, Poljskoj i Slovačkoj. Učestvovala je i na međunarodnim izložbama studentskih plakata u Nacionalnom centru za umetnost u Tokiju (2019-20). Inspiraciju pronalazi u delima istorije umetnosti i dizajna, kao i u estetici japanske tradicionalne umetnosti i savremenog dizajna.



Teodora Nikolić završila je 2019. godine osnovne, a 2020. master studije slikarstva na FLU u Beogradu, u klasi profesora Branka Rakovića. Prvu samostalnu izložbu imala je 2009. godine u Dečjem kulturnom centru u Beogradu i od tad izlaže širom Srbije: 48. izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU (Galerija Doma omladine, Beograd), Izložba mozaika studenata FLU (Galerija FLU, Beograd), 27. jesenji likovni salon (Centar za kulturu „Masuka“, Velika Plana)... Osvojila je mnoge nagrade, od kojih izdvajamo nagradu FLU za studiju u mediju slike (2017) i III nagradu FLU za mozaik (2018).

I pored zavidnih uspeha koje su obe mlade umetnice postigle, iz njihovog stava i načina na koji se ophodne prema publici i novinarima, vidi se da su to i dalje skromne devojke, pune vedrine i životne radosti, spremne da se uhvate sa svakim, bilo likovnim/grafičkim, bilo životnim, zadatkom koji im prestoji. Obe se raduju nastavku studija (Milica master, Teodora doktorskih) i obe se raduju novim ostvarenjima i izložbama. I uspesima, zašto da ne?


 

Milica Đoković svojim rešenjima plakata potvrđuje pravilo da je „manje više“. Njena ideja za sva tri filma „Kum“, sjajna su, šaljiva, a opet krajnje ozbiljna rešenja, koja oslikavaju ne samo filmove, već i same glavne likove. Rešenja za sva tri dela filma „Gospodar prstenova“ jedva čekamo da vidimo na koricama novih izdanja ove tri predivne knjige. Njen, za sada, jedini proboj u treću dimenziju ostvaren je šarmantnom skulpturom „Promaja“, koja je takođe mogla da se vidi na izložbi.


 

Teodora Nikolić, interesujući se za ljudske figure, proučavajući - kroz boju, svetlo, formu i kontraste, kao i atmosferu koju je na slikama zarobila - karakter ličnosti, donosi nam portrete i aktove ženskih, jakih, stamenih ličnosti, što nas je posebno obradovalo – da na jednoj izložbi vidimo samo portrete, odnosno aktove, žena. Iako na njenim slikama preovlađuju tamne boje, svetlost je unela pozadinom i detaljima. Pogled posmatrača najviše privlači akt usnule, mlade žene na krevetu, a najljupkiji je, po našem skromnom mišljenju, „Đurđin“ portret, koji je sjajno zarobio zagonetni osmeh mlade devojke.

 

Teodora Nikolič

Ukoliko ste, nakon našeg kratkog teksta, zainteresovani za ovu izložbu, biće ponovo otvorena u januaru, i to od 18. do 26, od 12 do 17h. Mlade umetnice biće tu da odgovore na sva vaša pitanja, stoga put pod noge, masku na lice i telefon/fotoaparat u ruke. Nećete zažaliti!

Tamara Lujak

 

 

Milica Đoković

 




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku